Planeta Verde, o premieră eveniment la BBC Earth
Înapoi la blog

Planeta Verde, o premieră eveniment la BBC Earth

21.01.2022 Recomandări TV

BBC Earth lansează pe 23 ianuarie o premieră-eveniment dedicată istoriei naturale numită Planeta verde

Pășește într-o magică lume ascunsă, alături de remarcabilul prezentator Sir David Attenborough, și descoperă pe parcursul a 5 episoade viața secretă, nevăzută a plantelor.

De la deșerturi, jungle tropicale și lumi subacvatice până la terenuri sezoniere și propriul nostru mediu urban, fiecare episod prezintă un set de plante, dezvăluie bătăliile cu care se confruntă și modalitățile ingenioase pe care le-au găsit pentru a supraviețui.

Aceasta este Planeta Pământ din perspectiva plantelor!

Plantele trăiesc vieți secrete, nevăzute. Dar sunt la fel de agresive, competitive, dramatice ca și animalele - intră în lupte pe viață și pe moarte pentru hrană și lumină, iau parte la dispute aprige pentru marcarea teritoriului, încercă cu disperare să se reproducă și să asigure supraviețuirea vlăstarelor tinere.

Folosind o tehnologie de filmare de ultimă oră, seria Planeta Verde ne dezvăluie această lume ciudată și minunată a plantelor așa cum nu am mai văzut-o până acum. Realizată de reputata echipa de specialiști în istorie naturală din cadrul BBC Studios, seria ni-l arată pe Sir David Attenborough călătorind pe tot globul, din SUA până în Costa Rica, din Croația până în nordul Europei. De la deșerturi la lumi acoperite de apă, de la păduri tropicale la nordul înghețat, David descoperă mereu povești noi dobândind astfel o înțelegere extraordinară a modului în care trăiesc plantele. El întâlnește cele mai mari viețuitoare care au existat vreodată; copaci care au grijă unul de celălalt; plante care vânează animale și o plantă cu cel mai vicios sistem de apărare din lume.

La douăzeci și șase de ani de la difuzarea „Vieții private a plantelor” pe canalul BBC One, vedem cum au avansat știința și tehnologia, dar și cum a evoluat înțelegerea noastră a modului în care plantele se comportă și interacționează. Seria este un proiect de suflet pentru Sir David Attenborough care este difuzat într-un moment crucial când lumea noastră verde este în pragul colapsului.

Cu ajutorul sistemelor robotice de control al mișcării facem o călătorie magică în lumea plantelor, în timp real, dar și cu ajutorul tehnologiei time lapse, pentru a le urmări viața la scara lor de timp și din perspectiva lor. Camerele termice profesionale, suprapunerea cadrelor prin obiectiv macro pentru a oferi o vedere incredibilă în adâncime, camerele ultra-rapide și cele mai recente tehnologii în microscopie, toate ne dezvăluie o imagine cu totul nouă a vieții plantelor și a frumuseții lor incredibile.

Plantele nu acționează singure, ele creează relații intime, prietenoase sau antagonice, cu alte plante, animale și chiar cu oameni. Cu cât le înțelegem mai bine cu atât realizăm că acestea fac lucruri pe care anterior le catalogam drept „comportament animal”. Numără, vânează, înșală, comunică, își protejează rudele și manipulează animalele pentru a-și atinge propriile lor scopuri. Contrar așteptărilor, atunci când plantele și animalele interacționează, plantele sunt de obicei cele responsabile.

SeriaThe Green Planet are cinci părți pe care ți le prezentăm mai jos.

EPISODUL 1 – LUMILE TROPICALE

LUMILE TROPICALE

În pădurile tropicale trăiește o varietate de plante mai mare decât oriunde altundeva pe pământ. Rezultatul este frumusețea și competiția intensă - un câmp permanent de luptă între diferitele specii de plante.

Folosind cea mai recentă tehnologie de filmare, Planeta Verde se apropie mai mult ca niciodată de înțelegerea provocărilor unice și complexe pe care le au plantele în sălbăticie. Nicăieri altundeva nu este acest lucru mai evident decât în ​​secvența din pădurea tropicală din Costa Rica. Adăpostul a 500.000 de specii diferite de plante, copaci și animale uimitoare, acest peisaj biodivers se transformă într-un câmp de luptă atunci când un copac cade la pământ.

Majoritatea plantelor trăiesc în coroana copacilor. Ramurile superioare ale copacilor giganți susțin grădini magice ale cerului, unde există o varietate aproape infinită de flori care concurează pentru atenția păsărilor colibri și a insectelor.

De la copaci care au cel mai rapid ritm de creștere din lume la flori care imită animalele moarte, aceasta este o călătorie într-o lume magică care funcționează pe o scară de timp diferită de a noastră.

 

EPISODUL 2 – LUMILE ACVATICE

LUMILE ACVATICE

În acest episod Planeta Verde își mută centrul de interes înspre lumea misterioasă a plantelor de apă. Timp de o oră ne plimbăm pe tot globul, din sudul Angliei până în Japonia și Columbia, descoperind unele dintre cele mai neobișnuite varietăți de plante, modul în care acestea supraviețuiesc și se dezvoltă.

Plantele de apă creează unele dintre cele mai frumoase, dar și bizare habitate de pe pământ. Pentru a rezista în torenți plantele folosesc un fel de super-lipici. Unele sunt înarmate cu arme sofisticate pentru a duce bătălii titanice ca să-și asigure spațiul necesar supraviețuirii. Altele formează sfere perfecte și scapă de animalele inamice prin rostogolire.

Acolo unde nutrienții sunt îndepărtați, plantele se transformă în vânători de animale, pun capcane și chiar numără pentru a-și atinge obiectivul dorit. Florile colorate strălucitor sufocă lacurile, iar într-un râu magic din Brazilia, apa produce bule precum șampania în timp ce plantele creează întreaga atmosferă.

 

EPISODUL 3 – LUMILE SEZONIERE

LUMILE SEZONIERE

Între tropice și polii înghețați se află o regiune dominată de schimbări necruțătoare ale celor patru anotimpuri: primăvara, vara, toamna și iarna.

Fiecare sezon aduce plantelor provocări uriașe, de la gheață și zăpadă până la incendii puternice; de la competiție intensă la dușmani surprinzători. Aceasta este o lume de o varietate uimitoare și cu o cromatică vibrantă. Pentru a supraviețui aici, plantele trebuie să folosească o adevărată strategie, înșelăciune și un remarcabil nivel de cunoștințe inginerești. Însă, cel mai important este să acționeze la timpul potrivit!

 

EPISODUL 4 – LUMILE DEȘERTICE

LUMILE DEȘERTICE

Deșerturile sunt ostile, temperaturile cresc mereu, iar apa este greu accesibilă. Cu toate acestea plantele găsesc modalități uluitoare de a supraviețui. Ele pot crește imperceptibil de încet sau pot călători în căutarea apei. Altele așteaptă zeci de ani într-o animație suspendată ca ploaia să alimenteze o explozie de culoare de-a lungul dunelor.

Plantele care trăiesc în deșert își protejează rezervele de apă atât față de animale, cât și unele față de celelalte. Folosesc țepi vicioși, se camuflează sau fac alianțe cu animalele. Plantele au invadat cele mai periculoase deșerturi de pe pământ, reușind să învingă sarea, focul și excrementele toxice ale păsărilor pentru a aduce viață și culoare acestor peisaje extrem de dure.

 

EPISOD 5 – LUMILE UMANE

LUMILE UMANE

Ne bazăm pe plante pentru aerul pe care îl respirăm și pentru hrana pe care o mâncăm. Dar, pe măsură ce recunoaștem din ce în ce mai mult rolul esențial pe care plantele îl au pentru noi  și pentru toată viața de pe pământ, relația noastră cu ele se schimbă.

Viața pe Pământ depinde de capacitatea plantelor de a capta energia solară. Direct sau indirect, membrii regatului verde oferă hrană și adăpost pentru toate organismele, inclusiv oameni. Plantele generează o mare parte din oxigenul pe care îl respirăm și ne ajută să ne vindecăm când suntem bolnavi. Biosfera nu ar exista fără plante.

Nu avem nicio îndoială cu privire la pericolele pe care omenirea le prezintă pentru lumea plantelor, de la încălzirea globală până la crearea monoculturii artificiale în scopuri agricole care pune ecosisteme întregi în pericol.

Totuși, nu avem numai vești proaste și vedem, de asemenea, o mulțime de activități benefice pe care le fac oamenii pentru a încerca să păstreze și să repare lumea naturală. Oamenii de știință dedicați sunt preocupați mereu să colecteze și să depoziteze semințele speciilor de plante pe cale de dispariție pentru a le face din nou puternice într-o zi, în timp ce un conservator american își dedică întreaga viață polenizării manuale a unei flori rare, cu doar 57 de exemplare încă în viață. Existența florii este și mai amenințată de faptul că singura pasăre care îi colectează în mod natural polenul este chiar mai rară decât planta însăși.

Aflăm chiar că slujba de „lunetist de plante” există – sau expert în tehnologie balistică de erbicide pentru a-i da titlul oficial. Acesta își petrece viața într-un elicopter trăgând bile pline cu erbicid în tulpinile speciilor străine invazive care se agață de versanții muntilor din Hawaii, sufocând plantele native.

 

Urmărește din 23 ianuarie seria Planeta Verde prezentată de Sir David Attenborough numai la BBC Earth, care este disponibil tuturor clienților Focus Sat!

BBC Earth se regăsește în toate pachetele TV Satelit Acces și în pachetele TV Online Play TV.  Cu aplicația Focus Sat îl poți urmări live oricând și oriunde pe orice dispozitiv smart.

Vizionează BBC Earth

Iar dacă nu ești clientul nostru, alege noua ofertă TV Online și la activarea unuia dintre pachetele Play TV sau Play TV Extra primești 30% reducere în prima lună. Testează gratuit aplicația online Focus Sat timp de 7 zile și convinge-te.

ÎNCEARCĂ GRATUIT