Timp de 16 ani şi opt sezoane, serialul francez Spirala crimei/Engrenages/Spiral a captivat publicul european cu replica inteligentă şi complexă dată serialelor americane cu detectivi. Un precursor al erei globalizării în lumea televiziunii, Spirala crimei poate că nu a ajuns niciodată pe lista ta a serialelor de văzut (deşi a avut succes în multe ţări de pe glob), dar iată că sezonul al şaselea al serialului va fi disponibil din 12 septembrie la Focus Sat TV, difuzat luni și joi de la ora 22:00, iar noi îţi spunem mai jos de ce te-ar putea interesa această poveste plină de răsturnări de situaţii.
În primul rând, Engrenages este o lecţie de istorie. În jurul crimelor și a investigațiilor pentru elucidarea lor, creatoarea Alexandra Clert (mult timp una dintre cele mai puternice şi în acelaşi timp discrete femei din televiziunea franceză) ţese intriga complexă ce are în centrul atenţiei sistemul judiciar din Franţa. Pe de o parte avem poliţia, pe de alta procurorii şi, în sfârşit, magistraţii. Şi ştii ce e cel mai bizar? Românii sunt mult mai familiarizaţi cu sistemul judiciar din Statele Unite, în principal datorită serialelor cu avocaţi precum Ally McBeal sau The Good Wife, decât cu cel francez, deşi acesta din urmă este mult mai asemănător cu cel din România.
Desigur, Spirala crimei mai cade uneori în capcana teribilismului, aruncând pe ecran crime atât de atroce încât bănuim că echipa de machiori a serialului este la fel de mare ca cea de scenografi. Dar toate acestea sunt folosite pentru a sublinia importanţa extraordinară a muncii depuse de cele trei elemente enumerate mai sus, anume poliţia, procurorii şi magistraţii, efortul lor sincronizat fiind o importantă barieră între civilizaţie şi haos. Şi, desigur, puterea absolută (de exemplu superiorii protagoniştilor sau chiar apropiaţi ai preşedintelui Franţei) nu ezită niciodată să încerce să influenţeze dansul periculos al acestor trei elemente.
Un aspect foarte important şi în acelaşi timp ataşant al serialului este dat de eroarea umană, fie ea incompetenţă, dezinteres, ambiţie nemăsurată şi chiar corupţie. Rând pe rând, toate personajele principale greşesc, uneori impardonabil, dar asta le face încă şi mai ataşante. De exemplu protagonista serialului este Laure Berthaud (Caroline Proust), o poliţistă gata de orice pentru a-şi rezolva cazurile, inclusiv încălcarea regulilor şi, uneori, a legii.
Tenacitatea ei legendară şi devotamentul subalternilor ei, în principal locotenenţii Gilles Escoffier (Thierry Godard) şi Frederic Fromentin (Fred Bianconi), o fac pe Laure un inamic al răufăcătorilor, dar nu neapărat un aliat al procurorilor. La începutul sezonului 6, o vedem pe Laure într-o poziţie extrem de vulnerabilă: după ce naşte prematur, iar copilul ei trebuie ţinut în incubator pentru a supravieţui, Laure se dedică muncii cu încă şi mai multă îndârjire, mai ales când un cadavru cu membrele şi capul tăiate este descoperit pe o stradă din Paris...
Spirala crimei/Engrenages este şi un exemplu foarte bun în ce priveşte diferenţa de abordare a unui serial între industria de film americană şi cea franceză sau britanică. Dacă în SUA de cele mai multe ori astfel de seriale lansează în medie 24 de episoade pe an, indiferent de calitatea lor, în Europa un serial este continuat doar când scenariştii au idei suficient de bune care să justifice continuarea. Engrenages a lansat un sezon la fiecare doi ani, iar rezerva şi răbdarea producătorilor a făcut ca rating-ul pe imdb al serialului să fie acum 8,5, ultimele sezoane fiind considerate mai bune decât primul.
Îţi recomandăm să dai o şansă serialului Spirala crimei. S-ar putea să ai o surpriză foarte plăcută.
Din 12 septembrie, cele mai recente trei sezoane din Spirala Crimei (Engrenages), o producție Canal+ Original, sunt difuzate la Focus Sat TV, în fiecare luni și joi, de la ora 22:00. Serialul este de asemenea disponibil în biblioteca VOD din Aplicația Focus Sat și poate fi văzut oricând îți dorești, de pe orice tip de ecran smart. Cei care nu sunt încă clienți Focus Sat pot testa gratuit timp de 7 zile Aplicația Focus Sat.