Aplicația Focus Sat
TV Online în aplicația Focus Sat pe orice dispozitiv smart conectat la internet, oriunde în UE
Jocurile Olimpice de vară de la Tokyo s-au încheiat pe 8 august, dar dacă sunteți pasionat de sport și deja vă este dor de o competiție atletică de talie mondială, aveți noroc: Jocurile paralimpice de la Tokyo au început pe 24 august, participând sportivi cu dizabilități din întreaga lume. De la reguli de eligibilitate și istoric până la locul și modul în care vă puteți bucura de evenimentele preferate, iată tot ce trebuie să știți despre Jocurile Paralimpice din acest an.
Delegația României a început în forță competiția, cu ciclistul Eduard Novak, actualul Ministru al Sporturilor, care a cucerit argintul în proba de urmărire individuală pe 4.000 m (categoria C4), pe Velodromul Izu, și cu judoka român Alex Bologa care a câștigat medalia de bronz în cadrul categoriei 60 kg.
Jocurile Paralimpice - care includ variantele sporturilor de vară cât și de iarnă - se clasează pe locul al doilea în topul celor mai mari evenimente sportive din lume, iar Jocurile din acest an vor primi peste 4.400 de sportivi din aproximativ 170 de națiuni.
Delegaţia României la Jocurile Paralimpice de la Tokyo (24 august-5 septembrie) va fi compusă din 7 sportivi care vor participa la mai multe discipline olimpice: Octavian Tucaliuc (aruncarea suliţei), Tabita Vulturar (tenis de masă), Bobi Simion (tenis de masă), Alex Bologa (judo), Eugen Pătru (tir cu arcul), Eduard Moescu (ciclism), și Eduard Novak (ministrul Tineretului şi Sportului – ciclism).
De la Jocurile de la Seul din 1988, Jocurile Olimpice și Paralimpice au avut acelaşi oraș gazdă și s-au desfăsurat pe aceleași arene sportive. Această ediție marchează a doua ocazie când Tokyo va găzdui paralimpicele - după ediția din 1964 - cu 539 de evenimente şi 22 de sporturi programate în perioada 24 august - 5 septembrie, cu peste 4400 atleți participanți.
La fel ca olimpiadele dinaintea lor, paralimpicii vor folosi aceeași marcă și aceleași logo-uri precum Jocurile Olimpice din 2020, în ciuda faptului că întregul eveniment a fost amânat cu un an din cauza pandemiei de COVID-19.
România a cucerit până acum patru medalii la Jocurile Paralimpice, dintre care trei au fost obţinute de Eduard Novak, actualul ministru al Tineretului şi Sportului, aur în 2012, la Londra (ciclism - urmărire individuală, categoria C4), argint în 2008 la Beijing (ciclism - contratimp, categoria LC2) şi la Londra în 2012 (ciclism - contratimp, categoria C4), precum şi o medalie de bronz câştigată de Alex Bologa, în 2016, la Rio (judo - categoria 60 kg).
Sportivii înscrisi la Jocurile Paralimpice trebuie să parcurgă un proces de evaluare sportivă, în timpul căruia sunt grupați în funcție de nivelurile lor de deficiență, pentru a asigura corectitudinea probelor. Comitetul Paralimpic Internațional grupează ulterior sportivii în functie de vârstă, sex sau greutate.
Badmintonul și tae kwon do își fac debutul în sporturile paralimpice de anul acesta, înlocuind navigația și fotbalul cu echipe de câte 7 jucători. Nouăzeci de sportivi din 28 de națiuni vor concura în 14 probe de badminton, în timp ce 72 de concurenți se vor împărți pe șase evenimente de tae kwon do.
Poti vedea Jocurile Olimpice de la Tokyo pe canalele LOOK SPORT, care sunt disponibile în toate pachetele TV satelit Acces, precum și în pachetele TV online Play TV.
Dacă nu ești client, poți testa aplicația Focus Sat timp de 7 zile gratuit, activând unul din pachetele Play TV sau Play TV Extra.